Op deze pagina vind je de vaak voorkomende vragen over onze duikschool.
Indien je toch nog een andere vraag moest hebben, kan je ons altijd contacteren!

De WDS duikt meestal in de put van Ekeren (domein Muisbroek) of de Oosterschelde. Alle duikplaatsen vind je eenvoudig op vele routeplanners zoals Waze. Enkel de naam of het nummer van de duikplaats is voldoende.
Er zijn ook enkele handige websites:

Voor de Put van Ekeren (Muisbroek) is het adres Ekersedijk 21 Antwerpen. Je rijdt helemaal tot achteraan op de parking.

Alle clubduiken vind je terug op onze duikagenda. Goede duikomstandigheden hangen natuurlijk vooral af van het weer maar vooral van de aanwezige golfslag. (windrichting ten opzichte van de de dijk, beschutting van bomen,…). Daardoor kan een duik soms door lokale omstandigheden (windrichting ten opzichte van de dijk, hoe lang waait het al, beschutting van bomen,…) toch doorgaan ondanks mindere omstandigheden.

Als het slecht weer is houdt dan je mail of onze Facebook-pagina in de gaten! Daar sturen we zeker een berichtje als de duik niet zou doorgaan.

We krijgen deze vraag regelmatig. Veel mensen maken kennis met de wondere duikwereld tijdens een reis in het buitenland.

Als je verder wil gaan met het duiken kunnen alle duikbrevetten ingeschaald worden naar de brevetten van Nelos en CMAS, de wereldfederatie waar wij lid van zijn.

Meestal houdt dit bij lagere brevetten niet veel in: eerst en vooral natuurlijk een administratieve taak maar we maken je ook kort wegwijs binnen de regels en gewoontes van onze federatie en onze duikplaatsen. Afhankelijk van het brevet is er een administratieve kost voor het secretariaat. Deze varieert tussen de 30 en 45 euro afhankelijk van uw brevet.

Wij geven je ook een of meerdere lessen in het zwembad. Zo frissen we alle basistechnieken nog eens op en leer je onze lesmethodes kennen.

Bij hogere brevetten komen er ook enige kennismakingsduiken bij. Die duiken gebeuren in het kader van de clubduiken, dus goed begeleid en in een ontspannen sfeer.

Als je hierover meer wil weten, spring dan maar eens binnen tijdens een van onze trainingsavonden.

Lidgelden en homologatiekosten:

 • €150 voor een kalenderjaar (van 1 januari tot 31 december). Het lidgeld omvat eveneens de vergunning voor de put van Ekeren. Studenten krijgen €40 korting op het lidgeld voor een volledig kalenderjaar.
 • Indien u reeds lid bent van een andere NELOS club kan u zich eveneens aansluiten bij de WDS voor slechts €80 per kalenderjaar.
 • Ook niet-duikers zijn welkom bij de WDS. U betaalt dan slechts €50 per kalenderjaar.
 • Nieuwelingen die in September beginnen dienen meteen tot december van het jaar erop te betalen, dus 1,5 jaar lidgeld. Dit kost €200.
 • €40 voor een tas 1*d (cursus, duikboekje, logboekje, nelos sticker, je eerste Hippocampus).

Homologatiebijdrage federatie:

 • 1* duiker : €145,00
 • 2* duiker : €75,00
 • 3* duiker : €60,00
 • 4* duiker : €55,00
 • AI : €55,00
 • BND : €40,00
 • GND : €80,00

Inschalingen:

 • Naar 1* duiker: €115,00
 • Naar 2* duiker: €145,00
 • Naar 3* duiker: €145,00

Wat is er inbegrepen?

 • inkom zwembad
 • gebruik basis zwembadmateriaal voor beginnelingen en als reserve voor de gewone leden
 • verzekeringen
 • aansluiting bij de BEFOS/NELOS federatie
 • aansluiting bij AVOS
 • hippocampus (tijdschrift van de federatie)
 • clubblad
 • gebruik van duikflessen en ademautomaten tijdens de trainingen
 • luchtverbruik tijdens de trainingen
 • theorie en praktijklessen
 • CMAS – kaart (internationaal erkend)
 • Toegang en gebruik digitaal duik- en opleidingsplatform DIVES
 • Natuurlijk onze ‘après’-duiken…

Wat is niet inbegrepen?

Het cursusboek dat je vanaf 2*d gebruikt hoort niet bij het startpakket. De prijs hiervan bedraagt €40.

Huur duikgerief voor open water

Doktersonderzoeken:

Ieder lid is verplicht (voor de verzekering) om zich medisch te laten keuren. Dit dient op het aparte daarvoor voorziene formulier ingevuld te worden door de dokter en moet afgetekend worden in het duikboekje van het lid. Dit formulier is voor iedereen downloadbaar van de Nelos website (https://nelos.be/api2/app/bestand/377/Medische_fiche_NELOS_20180119.pdf)   en dient te worden afgegeven aan de clubsecretaris.

Het doktersonderzoek is voor beginnelingen geldig van 1 september tot het eind van het volgende jaar.

Leden ouder dan 45 jaar moeten iedere 5 jaar een ECG (elektrocardiogram) laten maken. Dit dient te gebeuren onder belasting (cycloërgometrie). Hiervoor zal de dokter je doorverwijzen.

Leeftijd:

Een nieuw lid moet tenminste de leeftijd van 14 jaar bereikt hebben alvorens hij/zij binnen onze federatie met duiken kan beginnen (theoretisch gezien 14 jaar zijn voor de eerste duik). Nochtans is het mogelijk om ook op jongere leeftijd te leren duiken. Dit kan in de zogenaamde ‘jeugdduikclubs’. Geïnteresseerden zullen wij graag doorverwijzen naar één van de NELOS jeugdduikclubs.

De opleidingen starten in september en januari. Inschrijven kan ten laatste tot respectievelijk eind oktober en eind februari. Daarna is het niet meer mogelijk te beginnen tot wanneer de volgende periode start, tenzij in overleg met de duikschoolleider.

Trainingen:

Je kan de WDS elke woensdagavond vinden (uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen) in het zwembad van Wilrijk (Doornstraat 3b) van 20u45 t/m 23u00. De kandidaten 1*d en 2*d trainen het eerste uur, de kandidaten 3*d trainen het tweede uur.

Theorielessen:

Deze worden niet noodzakelijk op woensdagavond gegeven, maar daar wordt wel naar gestreefd. Dit hangt af van het aantal kandidaten en van de beschikbaarheid het leslokaal (ongeveer een 3-tal lessen voor kandidaten 1* duikers, 6 à 8 lessen voor 2*d en 8 à 10 lessen voor 3*d). Ieder jaar is er, naast de theorielessen, ook nog een praktische les voorzien over EHBO en reanimatie. Dit wordt gegeven door een gespecialiseerd lesgever.

De lessen zijn ingedeeld volgens brevet (1*d , 2*d, 3*d, ..). De lessen van het eerste brevet starten in september/oktober en januari/februari. De lessen van het tweede brevet starten half maart en die van het derde brevet in oktober/november.

Cursussen vanaf 2*d zijn te koop in de duikschool en zullen door de monitoren worden voorgesteld tijdens de lessen. Na de lessen is er een theoretisch examen over de behandelde stof, uitgezonderd het 1*d brevet, waarvoor er geen examen is maar een permanente evaluatie. De aanwezigheid op de theorielessen 1* is daarom ook verplicht.

Open water

Na het slagen in de theoretische en praktische (zwembad) proeven wordt er gedoken in de ‘Put van Ekeren’ (domein Muisbroek). Ons duikseizoen start omstreeks april/mei. De aspirant duiker moet eerst minimum 5 duiken (de zogenaamde doopduiken) doen met een monitor (instructeur of AI), alvorens zich voor het 2*d brevet te mogen kandidaat stellen.

Zwembad:

Voor beginnelingen is er steeds gratis materiaal ter beschikking in het zwembad. Later koop je je eigen zwembadgerief voor ongeveer:

 • loodgordel (vanaf €15)
 • 3kg lood (vanaf €30)
 • duikbril (van €25 tot €60)
 • vinnen (van €25 tot €50)
 • snorkel (van €10 tot €20)

(De vermelde prijzen zijn slechts richtprijzen en staan in functie van jouw wensen en voorkeuren.)

Open water:

 • open water vinnen (€50 tot €100)
 • botjes (€35 tot €60)
 • handschoenen (€25 tot €50)
 • duikmes (€30 tot €80)
 • duikpak (vanaf €200). Is echter ook te huur in sommige duikwinkels!
 • vergunning Put van Ekeren (Muisbroek): inbegrepen in ons lidgeld.

Fles en ademautomaat kunnen van de club gehuurd worden, alsook bij de meeste duikwinkels. Dit kost zo’n €12 per dag/weekend.

Als je wil duiken in de put van Ekeren (domein Muisbroek) heb je inderdaad een vergunning nodig, de zogenaamde putvergunning. Deze kan je aanvragen bij AVOS. In de WDS wordt deze vergunning automatisch aangevraagd en vernieuwd door onze secretaris. De kosten hiervoor zijn inbegrepen en ons lidgeld!

Naast alle standaard CMAS en technische brevetten kan je ook nog enkele andere, meer gespecialiseerde opleidingen volgen. Dit zijn bijvoorbeeld cursussen onderwaterfotografie, specialisatie biologie, Duiker Hulverlener, blender (maken van eigen ademmengsels), begeleider jeugdduiken, begeleider gehandicapte duikers… De gespecialiseerde cursussen verlopen meestal onder de vleugels van onze federatie, Nelos.

De oplijsting en uitleg van de gewone duikbrevetten, vind je op onze website onder ‘Opleidingen’.

Voor meer info over de meer gespecialiseerde brevetten kan je terecht op de Nelos website: nelos.be.

Nelos overkoepelt echter nog meer dan enkel duiken: bijvoorbeeld onderwaterhockey of vrijduiken. Ook dat vind je terug de site van Nelos.

Je behaalde brevetten heb je feitelijk voor altijd behaald. Ook als je een tijdje niet duikt. Je mag echter niet duiken zonder verzekering!

Een verzekering heb je als je je bijvoorbeeld (terug) aansluit bij een Nelos-duikclub.

Proeven of examens die je aflegt in het kader van een Nelos-opleiding zijn, elk afzonderlijk, dag op dag 3 jaar geldig.

Afhankelijk van het brevet is dit ruim voldoende. Typisch voor een 1 ster brevet doe je dit binnen maximaal een jaar (het kan ook veel sneller). Een 2 ster brevet wordt typisch binnen de termijn van 1 à 2 jaar afgerond. Allemaal afhankelijk van de tijd die je zelf er kan insteken en jouw enthousiasme natuurlijk 😉!

Bij de openwaterproeven staat het minimum brevet vermeld van diegene die de proef mag afnemen. Proeven voor 2*D en 3*D dienen afgelegd te worden in tegenwoordigheid van en onder de verantwoordelijkheid van minstens een 1*I (= 1* Instructeur). Sommige proeven kunnen gedelegeerd worden naar een AI op voorwaarde dat de instructeur zelf ter plaatse is, de verantwoordelijkheid draagt en de proef in DIVES goedkeurt.

Mijn naam is Vibeke De Brabander en ik ben API binnen onze duikschool.
API staat voor aanspreekpunt Integriteit.
Bij mij kunnen sporters, hun ouders, trainers, bestuurders of andere betrokkenen
terecht met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag.

Heb je te maken met pesten, (seksueel) ongewenst gedrag, geweld, discriminatie, racisme,
chantage,…
Merk je tijdens je sportactiviteiten dat er handelingen gebeuren die niet aanvaardbaar zijn?

Je kan me een mailtje sturen op vibeke.de.brabander@telenet of bellen op 0486/20 07 05. Op de
meeste woensdagavonden ben ik aanwezig op de club en kan je mij persoonlijk aanspreken.

Als Club-API luister ik naar je vraag of verhaal, behandel jouw melding in alle discretie en verleen ik
je advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing.

We zorgen er natuurlijk met zijn allen voor om zo veilig mogelijk te duiken.

Maar je kan altijd tegenslag hebben en een duikongeval hebben en dat hoeft niet altijd ernstig te zijn.

Enkele snelle tips

 • Zorg indien mogelijk voor een kantveiligheid. In onze club hebben we een veiligheidsblad voor de kantveiligheid. Daar staan alle onmiddellijk te nemen acties duidelijk in
 • Nelos heeft een brochure en formulieren waarin alle stappen staan die je daarna moet nemen. Deze info gaat dan meer over de administratie die je moet invullen. Dit gaat dan natuurlijk vooral over de verzekering.Je kan natuurlijk ook naar een van de monitors of bestuursleden bellen:
  • de brochure “Wat te doen bij een duikongeval?”;
  • de NELOS-formulieren voor de aangifte van een duikongeval bij Arena (een Nederlandstalige, Franstalige en Engelstalige versie);
  • voor een ongeval in Franse wateren: het formulier dat in Frankrijk steeds volledig ingevuld moet worden alvorens naar CROSS MED te bellen.

Volgende info vind je ook via de Nelos website.

Het ongevalsformulier is te verkrijgen via je clubsecretariaat, het NELOS-secretariaat en je kan ze eveneens via de NELOS-website downloaden. We raden elke duiker aan steeds een exemplaar beschikbaar te hebben in het duik- of logboekje.

Ongevalsaangifte – administratief

 • Bij een dodelijk ongeval: binnen de twee dagen moet de ongevalsaangifte (neem steeds een kopie voor jezelf) naar het NELOS-secretariaat verzonden worden. Deze aangifte dient zo vlug mogelijk gevolgd te worden door een uitgebreid verslag over de omstandigheden van het ongeval, vergezeld van een medisch attest over de doodsoorzaak. Ook Arena NV mag rechtstreeks op de hoogte gebracht worden: tel. +32 2 512 03 04 – inge@claims.arena-nv.be.
 • Andere ongevallen: binnen de 15 dagen moet de ongevalsaangifte naar het NELOS-secretariaat verzonden worden, vergezeld van de geneeskundige getuigschriften (neem steeds een kopie voor jezelf). Deze attesten moeten door de dokter worden afgeleverd binnen de 3 dagen na het ongeval!

Contactgegevens verzekeraar ARENA Verzekeringen NV

 • Polisnummer: ARENA 1.102.172
 • Arena NV
  Tweekerkenstraat 14
  1000 Brussel
  Tel.: +32 2 512 03 04
  Fax: +32 2 512 70 94
  E-mail: arena@arena-nv.be of inge@claims.arena-nv.be
  Inschrijvingsnummer verzekeringsbemiddelaars: CBFA 10.365

Contactgegevens NELOS-secretariaat

 • Duikershuis NELOS
  Brusselsesteenweg 313-315
  2800 Mechelen
  Tel.: +32 15 29 04 86
  Fax: +32 15 20 61 58
  E-mail: secretariaat@nelos.be

Assistentie in het buitenland

 • Arena-Verzekeringen NV heeft AIG-Assistance aangesteld om in haar naam de repatriëring en de hospitalisatie ten gevolge van een duikongeval in het buitenland te regelen en op te volgen.
 • Contactgegevens AIG Assistance (24/24 – 7/7): Tel.: +32 3 253 69 16
  Hou volgende gegevens steeds bij de hand: Policy nummer: ARENA 2.009.718/010;  plaats/land waar het ongeval zich voorgedaan heeft;   telefoonnummer, mailadres en andere gegevens waar de behandeling gebeurt; identiteitsgegevens van het slachtoffer (inclusief brevetgegevens).
 • Vraag een persoonlijk verzekeringskaartje aan via je clubsecretariaat!

Noodtelefoon NELOS

 • Gebeurt een ernstig ongeval buiten de kantooruren en heb je vragen betreffende te volgen procedures enz., dan kan je de voorzitter van NELOS (Ronny Margodt) of een lid van de Raad van Bestuur rechtstreeks contacteren: +32 15 20 61 58.

Wat doe ik bij een ongeval in België (verwondingen, ongevallen in het zwembad, decompressieongeval, …)

 • Zorg dat het slachtoffer de nodige verzorging en eerste hulp krijgt.
 • Vraag telkens een attest van de hulpverleners/artsen/ziekenhuizen.
 • Vul een ongevalsformulier in en verstuur dit alles tijdig naar het NELOS- secretariaat.
 • Betaal de kosten zelf, stuur de originele getuigschriften voor verstrekte hulp naar je mutualiteit. Nadien kan je de afrekening van je mutualiteit en de overige originele onkostennota’s (zoals originele facturen, originele apotheeknota’s, …) samen met de gedetailleerde medische verslagen overmaken aan Arena. Indien je dossier aanvaard wordt zal de verzekeraar Arena NV instaan voor de terugbetaling van het remgeld en/of de franchise.
 • Bij een decompressieongeval in België: kan je de originele factuur betreffende de caissonbehandeling aan Arena overmaken met de vermelding dat deze nog niet werd voldaan. Arena voldoet deze betaling rechtstreeks aan het ziekenhuis. Andere behandelingskosten dien je zelf eerst te betalen.
 • Zorg dat het slachtoffer de nodige verzorging en eerste hulp krijgt. Laat het slachtoffer afvoeren naar het dichtstbijzijnde behandelingscentrum (indien je niet over de nodige info beschikt kun je nu reeds naar het AIG-Assistance nummer bellen en bijstand vragen.
 • Vraag telkens een attest van de hulpverleners/artsen/ziekenhuizen /recompressiecentra.
 • Bel het AIG-Assistance Call Center nummer (noteer de naam van de helpdesk agent die je te woord gestaan heeft). Vul een ongevalsformulier in en verstuur dit alles tijdig naar het NELOS-secretariaat. De betaling van de behandelingskosten worden (tenzij telefonisch met AIG-Assistance anders overeengekomen) rechtstreeks door AIG-Assistance en Arena verzekeringen verzorgd. Onderneem geen enkele actie (bijv. organisatie repatriëring) alvorens je hiervoor door AIG-Assistance toestemming gekregen hebt (vraag om deze toestemming door te mailen of per sms door te sturen!). In veel gevallen zal je door een lokale vertegenwoordiger van AIG-Assistance gecontacteerd worden. Vraag voor de kosten die je zelf moet betalen telkens bewijsstukken. Deze originele kosten dien je steeds aan je mutualiteit over te maken om een tussenkomst te bekomen. Nadien kan je de afrekening van je mutualiteit samen met een kopij van de buitenlandse kosten overmaken aan Arena. Voor eventuele nabehandelingen in België betaal je de kosten zelf, stuur de originele getuigschriften naar je mutualiteit. Transportkosten, dokters- en ziekenhuisbehandelingen zullen met uitzondering van het remgeld door de mutualiteit terugbetaald worden. Indien je dossier aanvaard wordt zal de verzekeraar Arena NV instaan voor de terugbetaling van het remgeld en/of de franchise en de behandelingskosten die niet door de mutualiteit verzekerd zijn.

Wat doe ik bij een ongeval in het buitenland (ook Nederland) (decompressieongeval, longoverdruk, verdrinking, …)

 • Bel het AIG-Assistance Call Center nummer (noteer de naam van de helpdesk agent die je te woord gestaan heeft). Volg de instructies die deze persoon je geeft met betrekking tot de repatriëring van het dodelijk slachtoffer. Noteer zo snel mogelijk de coördinaten van de mededuikers, getuigen en de autoriteiten (politie, brandweer, hulpdiensten) die betrokken waren bij het duiken, de zoekacties, het eventueel behandelen en het afvoeren van het slachtoffer.
 • Vraag een attest aan behandelende artsen, hulpverleners, politie. De betaling van de behandelings- en repatriëringskosten worden (tenzij telefonisch met AIG-Assistance anders overeengekomen) rechtstreeks door AIG-Assistance en Arena verzekeringen verzorgd. Vraag voor de kosten die je zelf moet betalen telkens bewijsstukken. Vul een ongevalsaangifte formulier in en verstuur dit alles tijdig naar het NELOS-secretariaat en de verzekeraar Arena NV. De verzekeraar Arena NV neemt dan contact met de nabestaanden, en/of diegene die de ongevalsaangifte ingevuld heeft met instructies.
 • Noteer zo snel mogelijk de coördinaten van de mededuikers, getuigen en de autoriteiten (politie, brandweer, hulpdiensten) die betrokken waren bij het duiken, de zoekacties, het eventueel behandelen en het afvoeren van het slachtoffer.
 • Vraag een attest aan behandelende artsen, hulpverleners, politie. Vul een ongevalsaangifte formulier in en verstuur dit alles tijdig naar het NELOS-secretariaat en de verzekeraar Arena NV. De verzekeraar Arena NV neemt dan contact met de nabestaanden, en/of diegene die de ongevalsaangifte ingevuld heeft met instructies.

Informatie over het Mental Coaching NELOS

 • Voor de opvang en begeleiding van slachtoffers en betrokkenen van een duikongeval, voorziet NELOS in professionele opvang via de sectie Mental Coaching (een onderafdeling van de Geneeskundige Commissie).
 • Centraal Aanmeldpunt:
  André Vanhecke
  Hongerbeek 1
  3960 Bree
  +32 493 19 25 56
  mental.coaching@nelos.be
 • NELOS-noodnummer +32 15 20 61 58